Τι είναι η κολύμβηση βρεφών;

Τι είναι η κολύμβηση βρεφών;
09-01-2015

Το πρόγραμμα "Κολύμβησης βρεφών και νηπίων" είναι μια φυσική δραστηριότητα που οργανώνεται σε παιδαγωγικά μαθήματα κολύμβησης τα οποία απευθύνονται σε βρέφη και νήπια ηλικίας 6 μηνών εώς και 4ων ετών.

Μπορούν να κολυμπήσουν από τόσο μικρά; Δεν είναι επικίνδυνο;

Το μάθημα γίνεται στην μικρή πισίνα και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Το παιδί συνοδεύεται στο νερό από τον γονέα και ο δάσκαλος κολύμβησης καθοδηγεί. Το πρόγραμμα αυτό εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στο εξωτερικό με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία.

Και τι μπορούν να μάθουν;

Το παιδί οδηγείται στην εκμάθηση των βασικών κολυμβητικών δεξιοτήτων, με ρυθμούς που υπαγορεύονται από τις ικανότητες της ηλικίας και την δεκτικότητά του. Ενδεικτικά, ένα βρέφος 6-12 μηνών μπορεί να εξοικειωθεί και να κρατά την αναπνοή του με το κεφάλι μέσα στο νερό, καθώς και να επιπλεύσει σε ύπτια θέση. Επίσης οι συνοδοί των παιδιών αποκομίζουν πολύτιμες πληροφορίες όσον αφορά τηνασφάλειααλλά και τηνεκπαίδευση στο νερό.

Είναι απαραίτητο να αρχίσουν από τόσο μικρά;

Το απαραίτητο είναι να μάθουν να κολυμπούν. Ο ρόλος της ηλικίας είναι ο εξής:Όσο πιο μικρά ξεκινήσουν τόσο πιο ομαλά θα προσαρμοστούν στο υγρό στοιχείο και τόσο πιο εύκολα θα καθοδηγηθούν από τους εκπαιδευτές. Ένα βρέφος 6 μηνών πχ μπορεί να οδηγηθεί πιο εύκολα απ`ότι ένα νήπιο 2 ετών.

Πως γίνεται το μάθημα;

Το πρόγραμμα"Κολύμβησης βρεφών και νηπίων"δημιουργεί ένα ιδανικό περιβάλλον εκπαίδευσης με αφθονία παιχνιδιού και ανυπαρξία πίεσης. Το παιδί είναι ο γνώμονας, ο γονέας το μέσον και ο δάσκαλος ο οδηγός. Και οι τρεις αποτελούν μονάδα της οποίας η αρμονική λειτουργία διαπαιδαγωγεί το νήπιο, περιφρουρεί την υγεία του και ισχυροποιεί την σχέση γονέα και παιδιού.

Ωφέλη-Αποτελέσματα

Το παιδί σε αυτή την πολύ σημαντική και ευαίσθητη περίοδο της ζωής του έρχεται σε επαφή με το ισχυρότερο και ευγενέστερο στοιχείο της, το νερό, στοιχείο που του είναι ήδη αναγνωρίσιμο. Στα χέρια της πιο οικείας και αγαπημένης μορφής της μητέρας ή του πατέρα και με την καθοδήγηση του δασκάλου καλλιεργεί δεξιότητες με ευχάριστο και απόλυτα ασφαλές τρόπο. Τα οφέλη είναι ανεκτίμητα και τα αποτελέσματα ορατά.

Το παιδί έχει εισέλθει με όμορφο τρόπο στο πρώτο σχολείο της ζωής του μέσα στο οποίο μαθαίνει να αγαπά την μάθηση, αποκτά γνώσεις, αυξάνει την αυτοπεποίθησή του, το θάρρος, την κοινωνικότητα, την ευφυΐα του. Το ευγενές αθλητικό πνεύμα της άμμιλας και της προσπάθειας διαποτίζει πλέον την ζωή του και χωρίς να το αντιλαμβάνεται ισχυροποιεί την θέλησή του, καλλιεργεί και διαμορφώνει τον χαρακτήρα του και ισορροπεί πνεύμα και σώμα.

Το τι πραγματικά συμβαίνει μέσα από αυτήν την δραστηριότητα δεν μπορεί να περιγραφεί με λίγα λόγια. Το τελικό, όμως, αποτέλεσμα είναι η σωματική και πνευματική-ψυχική ισορροπία, δηλαδή η υγεία.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης

Το πρόγραμμα μας, σέβεται την προσωπικότητα και την ατομικότητα του παιδιού και στηρίζεται σε καθαρά παιδαγωγική βάση. Το παιδί δεν πιέζεται ποτέ να κολυμπήσει, οδηγείται. Η διαδρομή είναι το πιο σημαντικό κομμάτι του προγράμματος. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά πρέπει να διασκεδάζουν την κάθε στιγμή. Ανεδαφικές προσδοκίες για γρήγορη απόδοση αποτελούν τροχοπέδη για την εξέλιξη του μαθητή. Όσο πιο αργά αλλά σταθερά είναι τα βήματα, τόσο πιο γρήγορα έρχονται τα αποτελέσματα.

Ελάτε, λοιπόν, να μάθουμε να κολυμπάμε με ασφάλεια παίζοντας. Ελάτε να μάθουμε να παίζουμε εποικοδομητικά στο νερό.

Θεωρητικά μαθήματα

Τα θεωρητικά μαθήματα δίνουν κατευθύνσεις στους γονείς-κηδεμόνες για το περιεχόμενο των επόμενων μαθημάτων.

Πρακτικά μαθήματα

Τα πρακτικά μαθήματα γίνονται στην μικρή πισίνα και περιλαμβάνουν όλα τα εκπαιδευτικά περιεχόμενα του προγράμματος

Εξοπλισμός

Για την παρακολούθηση των μαθημάτων στην πισίνα είναι απαραίτητη η χρησιμοποίηση του ειδικού εξοπλισμού. Ο εξοπλισμός αναφέρεται παρακάτω και είναι προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία του προγράμματος.

Για τα παιδιά

 • Μαγιό πάνα ή πάνα μαγιό (μπορείτε να το προμηθευτείτε και από το κολυμβητήριο)
 • Πετσέτα για τα πιο μικρά και μπουρνούζι για τα πιο μεγάλα
 • Αδιάβροχες παντόφλες για τα παιδιά που περπατάνε
 • Σκουφάκι κολύμβησης (δίνεται δώρο με την εγγραφή)
 • Κρέμα ενυδάτωσης
 • Μαγιό ολόσωμο αθλητικό κλειστού χρώματος για τις κυρίες και αθλητικό για τους κυρίους
 • Σκουφάκι κολύμβησης
 • Μπουρνούζι
 • Αδιάβροχες παντόφλες

Για τους κηδεμόνες

 • Μαγιό ολόσωμο αθλητικό κλειστού χρώματος για τις κυρίες και αθλητικό για τους κυρίους
 • Σκουφάκι κολύμβησης
 • Μπουρνούζι
 • Αδιάβροχες παντόφλες