Κολύμβηση, υγεία για τα μικρά παιδιά

Κολύμβηση, υγεία για τα μικρά παιδιά
09-01-2015

Η κολύμβηση χαρακτηρίζεται και συνίσταται από πολλούς παιδαγωγούς και παιδίατρους σαν το ιδανικότερο άθλημα που επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την κατάσταση της υγείας και την σωματική ανάπτυξη της νέας γενιάς. Που στηρίζεται αυτή η αξιολόγηση;

Τα παιδιά σκληραγωγούνται

Η σκληραγώγηση είναι μια πολύπλευρη διαδικασία που έχει, ειδικά, για τον παιδικό οργανισμό πολύ μεγάλη σημασία. Στη διαδικασία αυτή συμμετέχει πρακτικά όλο το σύστημα ρύθμισης των σωματικών λειτουργιών.

Ειδικά ο παιδικός οργανισμός μέσα από την σκληραγώγηση κατορθώνει να προσαρμόζεται γρήγορα στις αλλαγές του περιβάλλοντος, ακόμα και όταν αυτές είναι ακραίες, χωρίς παράλληλα να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο για κάποια βλάβη στην υγεία.

Στενή σχέση με την σκληραγώγηση του οργανισμού είναι και η θετική επίδραση, πάνω στην εξέλιξη του χαρακτήρα του παιδιού. Μέσο της συστηματικής προπόνησης (σκληραγώγησης) δεν είναι μόνο σε θέση, λόγω των φυσικών ικανοτήτων, να αντιμετωπίσει τις δύσκολες καταστάσεις, που είναι πολύ σημαντικό, αλλά είναι σε θέση και να τις υπερνικήσει.

Παράλληλα αναπτύσσονται και θετικά στοιχεία στην προσωπικότητα του παιδιού, όπως υπερνίκηση του εαυτού του, θέληση, συνειδητή πειθαρχία, επιμονή, άμιλλα κ.ά.

Επηρεάζεται ευνοϊκά η λειτουργία της καρδιάς και το κυκλοφοριακό σύστημα του παιδικού οργανισμού

Η κολύμβηση με την επίδραση που ασκεί πάνω στην καρδιά και στο κυκλοφοριακό σύστημα, είναι μια ιδιαίτερα σημαντική άσκηση εάν σκεφθούμε τις απαιτήσεις που έχουν από τον άνθρωπο, το σχολείο, η εργασία και άλλες δραστηριότητες. Η κολύμβηση προσφέρει απέναντι σ΄ όλα αυτά την αρμονική ανάπτυξη τω οργάνων του παιδικού σώματος.

Καταπολεμούνται αδυναμίες και βλάβες στην στάση του σώματος

Κατά την εκτέλεση κολυμβητικών κινήσεων το σώμα είναι σχεδόν οριζόντιο και τεντωμένο μέσα στο νερό. Η σπονδυλική στήλη των παιδιών, που είναι πολλές φορές κυρτωμένη, λόγω των καθιστικών ασχολιών στο νηπιαγωγείο ή στο σχολείο, αναγκάζεται να επανέλθει στην φυσιολογική της θέση. Κατά τη διάρκεια της κολύμβησης όλο το σώμα κινείται αλλά κυρίως τα χέρια βρίσκονται σε μια ρυθμική εναλλαγή η οποία επιδρά κυρίως στην κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης. Γι’ αυτό και η κολύμβηση συνιστάται από ορθοπεδικούς και παιδίατρους σαν προληπτικό και θεραπευτικό μέσον ενάντια στις βλάβες ή αδυναμίες της στάσης του σώματος.

Η ζωή των παιδιών προστατεύεται

Οι παγκόσμιες στατιστικές ατυχημάτων των τελευταίων ετών αποκαλύπτουν ότι ανάμεσα στα θανατηφόρα ατυχήματα, ο θάνατος από πνιγμό καταλαμβάνει μια από τις πρώτες θέσεις.

Έρευνες αποδεικνύουν, ότι τα περισσότερα παιδιά στην βρεφική, προσχολική και πρώτη σχολική ηλικία, έχασαν την ζωή τους από πνιγμό παρά από οποιαδήποτε άλλη παιδική ασθένεια.

Είναι γνωστό ότι τα τροχαία ατυχήματα καταλαμβάνουν την πρώτη θέση των παιδικών ατυχημάτων και τη δεύτερη οι θάνατοι από πνιγμό. Το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής το έχουν οι ηλικίες 3 – 6 χρονών και 6 – 10 χρονών. Ακόμα και στις ηλικίες 10 – 15 χρονών το ποσοστό παραμένει αρκετά υψηλό.

Ο αριθμός 250 πνιγμένων παιδιών μέσα σ’ ένα χρόνο σημαίνει για πολλά ζευγάρια πόνο και οδύνη, σημαίνει ακόμα πιο ρεαλιστικά ότι ένα ολόκληρο δεκαθέσιο σχολείο θα μείνει χωρίς παιδιά, ή ότι η ανάπτυξη μιας μεσαίας βιομηχανικής μονάδας θα σταματήσει.

Η κοινωνία που τοποθετεί τον άνθρωπο στο κέντρο των πεποιθήσεων της, είναι υποχρεωμένη να δράσει αποτελεσματικά, ώστε να προστατέψει την ζωή των μικρών μελών της. Το αποτελεσματικότερο μέσο, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος πνιγμού είναι η εκμάθηση κολύμβησης. Αυτή δεν πρέπει να μεταφραστεί απλά σε γνώση των κολυμβητικών κινήσεων, αλλά και σε όσο το δυνατόν πιο άνετη και σωστή συμπεριφορά μέσα στο νερό. Κάτι τέτοιο βρίσκει σύμφωνους όλους εμάς και ελπίζουμε και εσάς.